Beste vijf podcasts van 4e kwartaal 2022

maandag 9 januari 2023 - 580 woorden, 3 min read

Ik heb besloten om het format van mijn vijf favoriete podcastshows te wijzigen naar mijn vijf favoriete podcastafleveringen die ik heb beluisterd afgelopen kwartaal.

ActivityPub relay server

dinsdag 20 december 2022 - 329 woorden, 2 min read

Al enkele weken had ik op mijn lijstje staan om een ActivityPub relay server op te zetten als technisch experiment.

Drupal 10 upgrade

maandag 19 december 2022 - 405 woorden, 3 min read

Version 10 of Drupal has been released on December 15. With this major release Drupal sets a big future-proof step.

Een eigen PeerTube instance

vrijdag 16 december 2022 - 522 woorden, 3 min read

In navolging van het opzetten van een eigen Mastodon instance als alternatief voor Twitter, heb ik ook een eigen PeerTube instance opgezet voor mijn video's. PeerTube maakt net als Mastodon gebruik van het ActivityPub protocol. Je kunt dus PeerTube accounts volgen vanuit jouw Mastodon of Pixelfed account.

Immich review - backup jouw foto’s en video’s op je mobiele telefoon

woensdag 23 november 2022 - 960 woorden, 5 min read

Maak jij gebruik van iOS of Android in combinatie met iCloud of Google Photos om jouw foto's te back-uppen? Als je veel foto's en video's maakt zul je misschien herkennen dat deze backup aanzienlijk groot is en dat je opslagcapaciteit vrij snel vol zit. De oplossing is dan om meer opslag te kopen bij Apple of Google. Het kan ook anders met bijvoorbeeld Immich of Nextcloud.

Liever een fediverse dan een metaverse

maandag 7 november 2022 - 1464 woorden, 8 min read

Heb ik je aandacht te pakken? Ik ga het namelijk niet hebben over de metaverse, want daar ben ik geen fan van. De metaverse is een wereld die momenteel wordt gekapitaliseerd door Meta en andere grote tech bedrijven. Het wordt een gesloten wereld met een paar grote centrale spelers die de rol als poortwachter, arbiter en moderator op zich zullen nemen. In deze blog wil ik je iets vertellen over de wereld van de fediverse die hier lijnrecht tegenover staat.

DeGoogle: de overstap van Gmail naar Proton

vrijdag 21 oktober 2022 - 714 woorden, 4 min read

Op 1 april 2004 lanceerde Google de email dienst Gmail. Op kerstavond 24 december 2004 ontving ik mijn uitnodiging om met Gmail aan de slag te gaan. Tot februari 2007 is de dienst invite-only beschikbaar gebleven. Na 17 jaar is het tijd voor mij om afscheid te nemen van Gmail.

Wat maakt mij een autodidact? Leren in het publieke domein

dinsdag 18 oktober 2022 - 163 woorden, 1 min read

Technische vaardigheden leer ik hoofdzakelijk door veel te lezen en te doen. Niet door cursussen of opleidingen te volgen. Ik gebruik informatie die te vinden is in het publieke domein om te leren.

Hoe (a)sociaal is BeReal?

donderdag 25 augustus 2022 - 992 woorden, 5 min read

Er is een nieuwe social media hype. Tenminste, als ik de vele nieuwsberichten mag geloven rondom de app BeReal. Deze app belooft dat je de ongefilterde realiteit ziet van jouw échte vrienden. Je kunt er namelijk alleen authentieke berichten posten.

Hoe wij onszelf afwenden van een totalitaire maatschappij

dinsdag 16 augustus 2022 - 373 woorden, 2 min read

In januari 2021 uitte ik mijn zorgen over hoe we langzaam afglijden naar een totalitair systeem. Dit omdat we veel massasurveilliance toelieten in ons leven wat te wijten is aan een collectieve angst voor een virus. Nu anderhalf jaar later zie ik langzaam een ommekeer in deze trend.

LineageOS installeren op een Oneplus 6T

donderdag 28 juli 2022 - 875 woorden, 5 min read

Tijdens mijn zoektocht naar een Apple en Google vrije telefoon heb ik in december vorig jaar Ubuntu Touch op een OnePlus 6T geïnstalleerd. Dit besturingssysteem is voor mij echter nog niet geschikt om dagelijks te gebruiken. Daarom heb ik voor een alternatief gekozen. In deze blog laat ik zien hoe ik LineageOS heb geïnstalleerd.

Zoeken met Whoogle

dinsdag 3 mei 2022 - 463 woorden, 3 min read

Sinds vorige maand maak ik gebruik van Whoogle als mijn zoekmachine. Zoals de naam doet vermoeden, werkt deze zoekmachine met Google om dezelfde zoekresultaten terug te geven.

Proudwheels - petrolheads community en een social media app

zaterdag 12 februari 2022 - 767 woorden, 4 min read

Al ruim een jaar ben ik betrokken bij het mooie initiatief Proudwheels waarbij een social media app wordt opgezet voor en door petrolheads. Daar wil ik graag iets meer over vertellen in dit artikel.

Minder BigTech dankzij digitaal detoxen

woensdag 2 februari 2022 - 554 woorden, 3 min read

Ik heb de ambitie om minder (en het liefst geen) BigTech te gebruiken. De laatste weken kom ik erachter dat digitaal detoxen hiervoor een prima middel is.

In actie voor Team De Krom met teamdekrom.nl

woensdag 26 januari 2022 - 400 woorden, 2 min read

Eind juni ga ik vijf dagen fietsen in Italië voor Giro di KiKa over de mooiste cols in de Dolomieten en rondom Bormio. Dit doe ik niet alleen, maar met een heel team: Team De Krom. We hebben als doel zoveel mogelijk geld ophalen voor stichting KiKa. Hier zijn we al volop mee bezig met verschillende initiatieven. Afgelopen weekend stond onze tweede trainingsrit op de agenda over verschillende onverharde paden.

Nieuwe website voor Yogho!Yogho!

woensdag 5 januari 2022 - 294 woorden, 2 min read

Sinds november 2021 ligt Yogho!Yogho! weer in de winkelschappen. Enkele weken voor de lancering van het merk en de producten ontving ik de vraag of ik een nieuwe website kon realiseren. Over het resultaat lees je meer in deze blog.