Wat je niet kunt met WhatsApp communities

dinsdag 7 maart 2023 - 573 woorden, 3 min read

Door de toename van het aantal chatgroepen in WhatsApp, probeert de app nu deze groepen samen te brengen in een nieuwe functie genaamd communities. Echter mis ik nog een boel dingen om er een waardevolle community mee op te bouwen.

BeReal is privacy-vriendelijker geworden

vrijdag 3 maart 2023 - 211 woorden, 2 min read

Vandaag had ik een reminder staan om het Excodus privacy rapport te checken van BeReal. Deze reminder had ik ingepland na aanleiding van mijn eerdere geschreven blog 'Hoe (a)sociaal is BeReal'.

Aan de slag met Nostr

vrijdag 27 januari 2023 - 1301 woorden, 7 min read

Afgelopen weken heb ik veel gehoord en gelezen over Nostr. De reden waarom ik hier enthousiast over ben, is omdat er twee interesses samenkomen in één wereld. Dat is de Bitcoin community (de mensen!) én (decentrale) social media. Om mijn enthousiasme te ventileren, heb ik deze blog geschreven waarin ik mijn eerste indrukken deel over dit social network protocol.

Beste vijf podcasts van 4e kwartaal 2022

maandag 9 januari 2023 - 580 woorden, 3 min read

Ik heb besloten om het format van mijn vijf favoriete podcastshows te wijzigen naar mijn vijf favoriete podcastafleveringen die ik heb beluisterd afgelopen kwartaal.

ActivityPub relay server

dinsdag 20 december 2022 - 329 woorden, 2 min read

Al enkele weken had ik op mijn lijstje staan om een ActivityPub relay server op te zetten als technisch experiment.

Drupal 10 upgrade

maandag 19 december 2022 - 405 woorden, 3 min read

Version 10 of Drupal has been released on December 15. With this major release Drupal sets a big future-proof step.

Een eigen PeerTube instance

vrijdag 16 december 2022 - 522 woorden, 3 min read

In navolging van het opzetten van een eigen Mastodon instance als alternatief voor Twitter, heb ik ook een eigen PeerTube instance opgezet voor mijn video's. PeerTube maakt net als Mastodon gebruik van het ActivityPub protocol. Je kunt dus PeerTube accounts volgen vanuit jouw Mastodon of Pixelfed account.

Immich review - backup jouw foto’s en video’s op je mobiele telefoon

woensdag 23 november 2022 - 960 woorden, 5 min read

Maak jij gebruik van iOS of Android in combinatie met iCloud of Google Photos om jouw foto's te back-uppen? Als je veel foto's en video's maakt zul je misschien herkennen dat deze backup aanzienlijk groot is en dat je opslagcapaciteit vrij snel vol zit. De oplossing is dan om meer opslag te kopen bij Apple of Google. Het kan ook anders met bijvoorbeeld Immich of Nextcloud.

Liever een fediverse dan een metaverse

maandag 7 november 2022 - 1464 woorden, 8 min read

Heb ik je aandacht te pakken? Ik ga het namelijk niet hebben over de metaverse, want daar ben ik geen fan van. De metaverse is een wereld die momenteel wordt gekapitaliseerd door Meta en andere grote tech bedrijven. Het wordt een gesloten wereld met een paar grote centrale spelers die de rol als poortwachter, arbiter en moderator op zich zullen nemen. In deze blog wil ik je iets vertellen over de wereld van de fediverse die hier lijnrecht tegenover staat.

DeGoogle: de overstap van Gmail naar Proton

vrijdag 21 oktober 2022 - 714 woorden, 4 min read

Op 1 april 2004 lanceerde Google de email dienst Gmail. Op kerstavond 24 december 2004 ontving ik mijn uitnodiging om met Gmail aan de slag te gaan. Tot februari 2007 is de dienst invite-only beschikbaar gebleven. Na 17 jaar is het tijd voor mij om afscheid te nemen van Gmail.

Wat maakt mij een autodidact? Leren in het publieke domein

dinsdag 18 oktober 2022 - 163 woorden, 1 min read

Technische vaardigheden leer ik hoofdzakelijk door veel te lezen en te doen. Niet door cursussen of opleidingen te volgen. Ik gebruik informatie die te vinden is in het publieke domein om te leren.

Hoe (a)sociaal is BeReal?

donderdag 25 augustus 2022 - 992 woorden, 5 min read

Er is een nieuwe social media hype. Tenminste, als ik de vele nieuwsberichten mag geloven rondom de app BeReal. Deze app belooft dat je de ongefilterde realiteit ziet van jouw échte vrienden. Je kunt er namelijk alleen authentieke berichten posten.

Hoe wij onszelf afwenden van een totalitaire maatschappij

dinsdag 16 augustus 2022 - 373 woorden, 2 min read

In januari 2021 uitte ik mijn zorgen over hoe we langzaam afglijden naar een totalitair systeem. Dit omdat we veel massasurveilliance toelieten in ons leven wat te wijten is aan een collectieve angst voor een virus. Nu anderhalf jaar later zie ik langzaam een ommekeer in deze trend.