Automatisch elke week Bitcoin of andere crypto kopen

maandag 15 maart 2021 - 363 woorden, 2 min read

Sparen in Bitcoin of een andere crypto asset doe je door periodiek en geautomatiseerd euro's om te wisselen op een exchange.

Sinds ik me vorige zomer ben gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies, leerde ik al snel de investeringsstrategie dollar cost averaging kennen (periodiek voor een vast bedrag een aandeel kopen). Daar zijn vast al vele apps of andere tools voor dacht ik toen! Helaas bleek het tegendeel waar, dat aanbod was namelijk beperkt. Gelukkig was er wel 1 tool die precies in mijn straatje pastte: Bitcoin-DCA gerealiseerd door Jorijn. In sommige kringen wordt hij ook wel de magiër genoemd. Het programma is geschreven in PHP met het Symfony framework. Aangezien de code opensource is, kun je elke regel inzien. Je kunt zelf ook aanpassingen maken in een eigen versie van de tool (dit noemen we dan een fork). Eind vorig jaar heb ik een fork gemaakt, want ik wilde naast Bitcoin ook een andere crypto assets kopen. Nadat ik een begin had gemaakt, was Jorijn zelfs zo vrij om mijn aanpassingen te beoordelen. Dat was ontzettend leerzaam en het geeft een stimulans om de code nog beter te maken. Sinds deze week heb ik mijn fork in gebruik genomen om geautomatiseerd te kopen.

De software van Jorijn voor Bitcoin dollar costs averaging vind je op https://github.com/Jorijn/bitcoin-dca. De documentatie over hoe je de software installeert en gebruikt staat op https://bitcoin-dca.readthedocs.io/en/latest/. De fork die ik heb gemaakt voor het kopen van andere crypto assets is te vinden op https://github.com/Sebastix/crypto-dca.

Wat heb je nodig?

  • Een bankrekingsnummer
  • Een account op een crypto Exchange, zoals Kraken of BL3P
  • Een computer die 24/7 online is om periodiek te kunnen kopen
  • Docker dient geïnstalleerd te zijn op die computer
  • Een API key van Kraken die je configureert in de software
  • Technische kennis..

Hoe werkt het?

  1. Elke week wordt er een gepland betaling uitgevoerd via Instant SEPA van mijn bank (Bunq) naar mijn account op Kraken. Binnen enkele minuten is mijn saldo op Kraken verhoogd.
  2. Het script draait nu elke maandagnacht om een vast bedrag aan Bitcoin te kopen via mijn Kraken account. Dit kun je zelf helemaal naar eigen wens instellen met cronjobs (hiermee stel je in welk programma er op een bepaald tijdstip wordt uitgevoerd).

photo 2021 03 15 21 06 49

Zo simpel werkt het.


Sebastian Hagens | creative developer